-Tietoa osuuskunnasta-

 

Osuuskunta on jäsentensä yhteisesti omistama, demokraattisesti hallitsema yhteisyritys, jossa omistajajäsenet päättävät asioista tasa-arvoisesti. Uusi osuuskuntalaki v. 2002 mahdollistaa tämän päivän osuuskunnassa nykyaikaisen yrittämisen.

Osuustoiminta on ennen kaikkea yhteisötoimintaa parhaimmillaan, jossa me -henki ja toimiva työyhteisö auttavat yrittämään. Osuuskunta on jäsentensä talouden ja elinkeinon tukemiseksi tarjoamaa taloudellista toimintaa, edistäen jäsentensä ja ympäröivän yhteisön sosiaalista ja taloudellista kestävää hyvinvointia.

Osuuskunta yrittäjyys mahdollistaa yrittämisen erimuodot yhteistyö mahdollisuuksineen, mutta voi myös toimia yksittäisten yrittäjien markkinointi, kirjanpito ja laskutuskanavana tarjoten jäsenilleen samalla kustannussäästöjä hankinnoissa ja markkinoinnissa. Osuuskunta huolehtii yrittäjämäisesti toimivien jäsentensä (työntekijöidensä) palkanmaksusta, henkilösivukuluista, arvonlisäveroista, muista pakollisista ja vapaaehtoisista yrittäjävelvoitteista

Osuuskunnan perustamisen kynnys on matala, koska suuria alkupääomia ei välttämättä tarvita. Osuuskunta on yritysmuotona myös joustava. Siihen on helppo ottaa uusia jäseniä ja siitä voi myös erota. Osuuskunta tarjoaa yksin yrittämistä turvallisemman vaihtoehdon sekä sosiaalisen turvaverkon. Yhdessä yrittäen pienennetään yrittämisen riskejä ja saadaan samalla enemmän aikaa ja voimavaroja varsinaiseen osaamiseen ja yrittämiseen.

Osuuskunnan kautta tehty työ on myös osaltaan keino vähentää harmaata taloutta. Positiivista on markkinoinnissa asiakkaan saama kotitalousvähennys, minkä voi hyödyntää myös osuuskunnan kautta suoritetusta tavanomaisesta kotitaloustyöstä.

Uusien asioiden tai muutosten havaitsemista ja löytämistä helpottavat muualla toteutetut esimerkit, joista voi ammentaa oppia esimerkiksi oman kylän toimintaan. Täysin uusien toimintamallien kehittäminen vie aikansa. Innovaatiot eivät kuitenkaan välttämättä tarkoita uusia keksintöjä, vaan sosiaalisia ja kulttuurisia muutoksia, jotka ovat läsnä kaikkialla. Keksimisen sijaan ne on havaittava, löydettävä ja tartuttava hetkeen.

 

Lähteet:
www. pellervo.fi/wuokko
www.maaseutuplus.net/kylatalous
www.vero.fi

 

<- Takaisin

© 2007-2008 | www.pirmo.fi | Kaikki oikeudet pidätetään